Vernissage!

Så blev det till slut vernissage, efter ett par månaders intensivt arbete, denna gång på Galleri Sander i Linköping. Solen strålade och flaggorna vajade i vinden. En sån dag! Lokalen fungerade bra och många blommor och fina ord blev det. Med tanke på det något begränsade utrymmet så gjorde jag allt i svartvit denna gång, men nästa gång kör jag nog allt i färg. Bland gästerna var en av de mer speciella min första fotolärare i gymnasiet som jag inte träffat på tolv år. Där och då var det en kurs i analogt fotografi och det var efter det intresset började. Dagen till ära firade jag med att köpa två efterlängtade objektiv, men mer om dem vid ett senare tillfälle.

Stort tack till alla som hjälpt till med detta, och till alla er som kom förbi och gjorde denna dag helt härlig!

 

Fullmåne i påsktid

När i Spanien

Den här tiden på året för  sju år sedan åkte jag till Spanien i ett par veckor. Jag har tänkt en del på den resan senaste tiden. Jag minns den som ganska jobbig. Jag flög ner till en släkting som är uppvuxen i Barcelona, Eduard. Han är lärare och under kvällarna när han lagade fantastisk mat och vi satt i salongen med ett glas vin pratade vi mycket om politik. ”Det kommer bara ta ett par åt till innan Katalonien slår sig fri från Spanien, folk är väldigt arga över de här missförhållandena” minns jag att han sa.

Utöver kvällarna med honom var det inget vidare. Jag brände mig rejält i solen och lärde liksom inte känna någon. Kände mig ensam i en gigantisk stad. Jag tog efter ett tag ett tåg till Sevilla och korsade närmare hela landet i ett sträck, resan tog 12 timmar och ju längre söderut vi kom ju plattare blev landskapet. Apelsinodlingarna bredde ut sig mot horisonten och värmen dallrade. Under tågresan drog skolan pengar som jag inte räknat med, så väl framme i Sevilla är jag pank. Pengaöverföringen skulle ta ett par dagar så plötsligt stod jag där, som en ensam rödbränd tomat och med 120 spänn på fickan. Hittade en stor park att sova i och fick köpa frukt till mat. Det kanske låter skönt men det var det inte. Trots värmen på närmare 40 grader blev det kallt och fuktigt på nätterna och att sova ute gjorde mig utmattad och sliten. Värmen var olidlig på dagarna och ångesten och känslan av misslyckande var total. Jag skulle ju göra ett reportage dessutom, men om vad?  Efter tre dagar kom till slut pengarna och jag kunde ta in på ett hostel. För första gången på närmare tio dagar in på resan kände jag mig trygg, och träffade dessutom snabbt nya vänner.

Den stora parken där jag sovit om nätterna visade sig vara speciell. När spanjorerna började kolonisera Amerika under 1500-talet så var det Sevilla som man utgick ifrån, och de som kom tillbaka hade med sig växter och träd från sina äventyr på andra sidan jorden. Många av dessa växter planterades i just denna park, och floran var därefter väldigt unik och spännande. Jag började intervjua turister och pratade med dem om de tyckte det var viktigt med parker i städer, och huruvida det fanns i närheten där de själva bodde. Dagarna spenderades i parkens svalkande skugga och på kvällarna blev det paella och sangria med andra backpackers på hostelets takterrass. Det löste sig till slut ändå.

 

 

 

Kyla

Om den här vintern ändå aldrig ska ge sig

så får man väl helt enkelt bara ge sig ut i den.

 

”Så tänker du bara att tiden går
och håller jag ut tills det blir vår
så kanske att nånting händer
så slåss du för livet i vinterns hus
och äntligen ser du en gnutta av ljus
och äntligen vintern vänder

Så sänker du äntligt din gard och står
med rödögon näsblod och tovigt hår
på tröskeln till trösten och ljuset
och vänder dig om och går ut mot vår
men bakifrån vintern i skallen dig slår
så du trillar på näsan i gruset”

Olle Adolphson

 

_DSC4689bdcx _DSC4720bdcx _DSC4744bdcx _DSC4774bdcx _DSC4827dcx

Östanvind

När förra månadens inplanerade besök på fotografiska tyvärr blev inställt så bar det av nu igen. Jag visste att jag precis missat Åsa Sjöströms Silent Land, och det grämde mig något gruvligt. Hoppades att något riktigt bra skulle ta dess plats. Ellen Von Unwerths Devotion! 30 Years of Photographing Women gjorde det inte. Hennes fotograferande av kvinnor inom mode och kändisskap i 30 år gav ingenting. Kanske mest irritation. Det mesta var klyschigt sexualiserat och hopplöst förutsägbart rakt igenom. Urtrist. Suck!

Bättre då var aktivisten Zanele Muholi som igenom en rad olika självporträtt visa upp sin svarta kropp i många olika klädnader och sätt, för att representera och synas. Ta plats på platser där det annars kanske inte är så vanligt. Viktigt och stundvis väldigt gripande.

Men bäst ändå var helt klart Chen Man. Sprudlande kreativt och provokativt, om än kanske inte lika tydligt här som hemma i Kina, där hon skapat debatt och rabalder i många år igenom att ifrågasätta de normer runt skönhet och kön som är hårt förankrade. Bäst var den serie om fyra stora porträtt av de drakkungar som enligt kinesisk tro styr var och ett av de fyra väderstrecken. Dessa var nu gjorda som kvinnor. Mäktigt och vackert nyskapande. Överlag ett lyckat besök ändå och Silent Land får bli att köpa i bokform när det finns lite mer kapitalt för det.

Bussresan hem tog lång tid, och de starka och kalla vindarna fick det att yra över fält och skog. Väl hemma fick det bli en kvällspromenad med kameran. Ao Guangs iskalla vind från östanhavet till trots.

_DSC4545bdcx _DSC4552bdcx _DSC4625bdcx _DSC4649bdcx_DSC4651bdcx

Titel

_DSC4514bdcx

Objektivtestarpromenad

Jag provar ett Nikon Nikkor MF 35-70 mm 3.3-4.5 Ai-s sen någon månad tillbaka, och jag börjar verkligen gilla det. Till en början hade jag svårt att få bilderna riktigt horisontella av någon anledning, men det gick över. Den otroliga skärpan och färgåtergivningen är i alla fall bländande och tillsammans med Skylight-filter så blir det varmt och mysigt. Det här kommer bli svårt att släppa..

_DSC4366dcx _DSC4366dcdx _DSC4395dcx _DSC4419dcx _DSC4423dcx _DSC4442dcx

Svärtinge Udde

Så var vi till en udde med många olika ljus. Fantastisk utsikt mot Glan som är så stor att man ibland får skärgårdsvibbar. Det ena drömhuset efter det andra och drömmar om framtida boende. Vägen kantad med alléer med mångthundraåriga ekar och en ständigt bländande sol från sjöns horisont. En kall dimma i sänkorna och guppande grästofsar i snötäckta hagar.

_DSC4159dcx _DSC4164dcx _DSC4197dcx _DSC4277dcx _DSC4311dcx _DSC4344dcx

Vintermörker

  • Datum:
  • Kategori: Färg

_DSC4104bdcx

 

Skogsminnen

Jag tog en lunch med Sanja idag, vi pratade om att vi båda gillar att ha mycket natur i våra bilder, att i jämförelse blir människan ofta ganska liten. Vi konstaterade också att vi båda fotograferar landskapet och närområden mycket för att bevara det, för att skogar, fält och åkrar kan tas ner eller exploateras.

I natt drömde jag att en av de stora skogar som jag sprang i som barn skulle bli skövlad. Det är något jag har tänkt på länge nu, att jag måste dokumentera och fotografera dessa Stjärnorpsskogar innan de går förlorade. Tänkte på en annan som ligger nära min fars hus, en som vi har  plockat mycket svamp i. Med gigantiska granar, breda stigar täckta med brunt barr, mossa och en sådan där stillhet som bara mest uppstår i just sådana skogar så har den alltid dragit mig till sig. För en timma sedan ringde han och berättade att den skogen har blivit kalhygge.

_DSC4945bdcx